Over Loon

Meest verkochte salarispakket van Nederland
Loon is het salarisprogramma voor het MKB van Loon Salarissoftware B.V. Met 8.900 gebruikers, die samen meer dan 100.000 bedrijven verlonen, is Loon het meest verkochte salarispakket van Nederland.

Wat kun je met Loon?
Heel simpel: verlonen. En alles wat daarbij komt kijken. Loon heeft de premies en pensioenregelingen van alle ruim 200 Nederlandse beroepsgroepen opgenomen, van de sector 01 Paddenstoelenteelt tot de sector 58 Bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijf, en van de sector 07 Orgelbouw tot de sector 52 Uitzendbedrijven 2 ABU. Je deelt de werknemer in bij de juiste beroepsgroep en Loon doet de rest.

Koppeling Boekhoudprogramma’s
Loon exporteert je salarisbetalingen naar SEPA en je loonjournaalpost naar een hele reeks boekhoudprogramma’s. Een belangrijke daarvan is iMUIS Online, waarmee Loon een volledige, en 100% veilige koppeling kent.

Meer info over Loon Salarissoftware
Hier lees je alles over Loon Salarissoftware. Van de prijzen, het Kenniscentrum tot ‘Ons team’:
https://www.loon.nl

 

Hoe werkt de koppeling?

Loon exporteert jouw salarisbetalingen naar SEPA en je loonjournaalpost naar een hele reeks boekhoudprogramma’s. Een belangrijke daarvan is iMUIS Online, waarmee Loon een volledige en 100% veilige koppeling kent. 

Stap 1: Boekhoudkundige overzichten maken
Je kunt boekhoudkundige overzichten laten maken van de lonen en/of bijzondere beloningen van geselecteerde werknemers. Je kunt via de aankruis vinkjes een keuze maken voor alleen een overzicht van de Loonberekening en/of van de Bijzondere beloning A en/of van de Bijzondere beloning B.

Klik op Journaals via:
 [Loon Vandaag] ➔ [Journaals] ➔ [Maak overzicht] ➔ [Klik op OK].

Afbeelding 1

Stap 2: Maak een keuze voor Journaal 1 of 2
Om de juiste loonjournaalpost te maken is het van belang om in Loon de grootboekrekeningnummers te koppelen aan de looncomponenten. In de help van Loon kun je nalezen hoe dit werkt. Bij het genereren van dit overzicht worden deze grootboeknummers getoond.  Standaard wordt er een export gemaakt op basis van de selectie Journaal 1, maar je kunt ook kiezen voor Journaal 2 of Rapport.

 [Selecteer Journaal 1, Journaal 2 of Rapport].

Afbeelding-overzichten-journaal-export

Keuze Journaal 1 of Journaal 2
Journaal 1 is de voorkeurskeuze voor Loon en wordt al jarenlang gebruikt om loonjournaalposten te genereren. De journaalpost is gebaseerd op de werkelijke loonkosten voor de werkgever en is kort, snel en duidelijk. Een alternatief is Journaal 2 welke gebaseerd is op de brutoloon structuur. Deze wordt regelmatig gebruikt, maar is complexer van aard en niet altijd even duidelijk. Na keuze voor het soort journaalpost zie je de ‘boom en de takken’ van de journaalpost. Als je op de ‘+’ klikt worden de onderliggende journaalposten getoond. Het tegenovergestelde gebeurt als je op de ‘-‘ klikt en zullen de getoonde journaalposten uit beeld verdwijnen. Je ziet ook gekleurde ‘bolletjes’ staan. Paars betekent: deze post kunt u verder uitklappen. Blauw: deze post is reeds uitgeklapt. Groen: dit zijn de ‘subposten’ van de blauwe bol, of een post die sowieso niet kan worden uitgeklapt.

 [Klik op Rapport] ➔ [Je ziet de reguliere gekozen journaalpost].
Let op: dit is niet de export-versie.

Afbeelding 3
Stap 3: Controleer of alle grootboeknummer zijn gevuld
Als je niet voor alle posten een grootboeknummer hebt toegekend, dan kan Loon de journaalpost niet exporteren. Loon geeft dat aan met een rood kruisje.

Vul de ontbrekende grootboeknummers in (mits van toepassing):
 [Klik op de regel en markeer het ontbrekende grootboeknummer] ➔ [Klik op Wijzig grootboeknummer] ➔ [Vul het veld Grootboeknummer in].
Loon onthoudt de grootboeknummers.

Stap 4: Exporteer de journaalpost naar iMUIS Online
Loon ondersteunt de koppeling naar een groot aantal boekhoudpakketten, onder meer naar iMUIS Online:
 [Klik op Boekhoudpakketten] ➔ [Kies voor export naar iMUIS Online]

Afbeelding 4
In het volgende scherm kun je een keuze maken om de journaalpost automatisch in iMUIS Online in te laten lezen. Je dient vanuit elke administratie in iMUIS Online een omgevingscode te exporteren. De omgevingscode verschilt in Loon per werkgever zodat er nooit een journaalpost-import vanuit Loon bij een verkeerde werkgever in iMUIS Online kan plaatsvinden. In iMUIS Online kun je een apart dagboek Lonen aan maken. Elk dagboek heeft in iMUIS Online een nummer welke je in het scherm Exporteer naar kunt vastleggen.

Kies in het volgende scherm voor Exporteer naar:
[iMUIS Online] ➔ [Vul de omgevingscode in] ➔ [Selecteer het dagboek Lonen]  ➔ [Klik op OK]. 

Afbeelding 5

Zodra de loonjournaalpost is geëxporteerd wordt dit bevestigd in Loon.

Afbeelding 6

Hoe genereer ik een omgevingscode uit iMUIS Online?
1. Login in iMUIS Online en open de administratie welke je wilt koppelen met Loon.
2. Start het programma MUIS Apps.
3. Zoek de app Loon en klik deze aan.
4. Klik op de groene button Activeer deze app.
5. iMUIS Online genereert een omgevingscode.
6. Kopieer deze en leg de omgevingscode vast in Loon. 

Om gebruik te maken van de koppeling met Loon dien je minimaal te beschikken over de modules: 

Voor de tarieven van Loon adviseren wij je contact op te nemen met Loon.nl.

Het activeren van de koppeling

De koppeling is ontwikkeld door Loon. Daarom adviseren wij je bij vragen contact op te nemen met Loon. Uiteraard kun je voor overige technische ondersteuning contact opnemen met onze deskundige supportmedewerkers.

Het activeren van de koppeling is alleen mogelijk indien je een abonnement hebt afgesloten op de module iMUIS Online Cloudswitch. In het programma Mijn Gegevens/Abonnement kun je controleren of deze module geactiveerd is (via menu-optie Beheer).

Via het tabblad HOE WERKT HET leggen we je via een uitgebreide instructie uit op welke wijze je de koppeling tot stand kunt brengen.